Ashes: Η ταινία του Γιάννη Μαθιουδάκη για τη φωτιά στις Μέλαμπες κατέκτησε το διαδικτυακό Βραβείο Κοινού!

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο «Ashes» του Γιάννη Μαθιουδάκη, με θέμα τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στο νότιο Ρέθυμνο τον Ιούλιο του 2022, κατάφερε να συγκινήσει και να ενθουσιάσει το κοινό, αποσπώντας το Βραβείο Κοινού στο διαδικτυακό σκέλος του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας και του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης. 

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο αποτέλεσε την πρώτη κινηματογραφική δουλειά του νεαρού φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννη Μαθιουδάκη, καταφέρνει να αποτυπώσει με ενάργεια μέσα σε δεκαπέντε λεπτά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τον Ιούλιο του 2022 στο νότιο Ρέθυμνο από τις φωτιές που έπληξαν την περιοχή, αλλά και τον αντίκτυπό τους στη ζωή των κατοίκων και στο φυσικό περιβάλλον. 

Το «Ashes» (Στάχτες) παρουσιάστηκε ως Επίσημη Συμμετοχή στα διεθνή φεστιβάλ στην Ιεράπετρα, ενώ ταυτόχρονα διαγωνίστηκε και στην κατηγορία του «Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους». Στο διαδικτυακό σκέλος τους το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις συμμετοχές για περίπου 20 ημέρες και να ψηφίσει τις αγαπημένες του ταινίες, τιμώντας στην κατηγορία την ταινία του Γιάννη Μαθιουδάκη, που κατορθώνει να φέρει στο προσκήνιο το σοβαρό και δυστυχώς επίκαιρο ζήτημα των πυρκαγιών που συνεχίζουν να πλήττουν κάθε χρόνο την Ελλάδα, αλλά και να ευαισθητοποιεί το κοινό σε θέματα που αφορούν όχι μόνο την Κρήτη, αλλά ολόκληρη την χώρα.

Στην ταινία συμμετέχει η οινοποιός και αμπελουργός Ηλιάνα Μαλίχιν, η οποία -μέσα από τη βαθιά ανθρώπινη ιστορία της- μεταφέρει τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες που άφησαν πίσω τους αυτές οι πυρκαγιές. 

 Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο, με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους: https://youtu.be/8WeqeoVULBU?si=C5GJpSXbkEVIoPLy 

ashes – ένα ντοκιμαντέρ του Γιάννη Μαθιουδάκη

Τον Ιούλιο του 2022 μεγάλες πυρκαγιές πλήττουν το νότιο Ρέθυμνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διάστημα 4 ημερών καταστράφηκε το 90% των παλαιών προ-φυλλοξηρικών αμπελώνων των Μελάμπων, ιστορικοί ελαιώνες αιώνων, ενώ η φωτιά είχε και ανυπολόγιστες ζημιές σε οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο για τους ντόπιους, που είδαν γι’ άλλη μια φορά τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Η φύση, όμως, αναγεννιέται. Κι αν την αγαπήσεις, θα καρπίσει ξανά…

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Κινηματογράφηση: Γιάννης Μαθιουδάκης

Μοντάζ: Αναστασία Μπαλτά

Πρωτότυπη Μουσική: Θανάσης Παπαθανασίου

Εικαστικοί Σχεδιασμοί: Σοφία Πενταράκη

Post Production Supervisor: Σταύρος Συμεωνίδης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί